Finasteride is een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van mannelijke kaalheid en goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Hoewel het effectief kan zijn bij het vertragen van haarverlies en het bevorderen van haargroei, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke bijwerkingen voordat je met de behandeling begint. In deze blog bespreken we de bijwerkingen van finasteride en waar je op moet letten voordat je dit medicijn gaat gebruiken.

Hoe finasteride werkt

Finasteride werkt door het enzym 5-alpha-reductase te blokkeren, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT). DHT speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van mannelijke kaalheid door de haarzakjes te verkleinen, wat resulteert in dunner wordend haar en uiteindelijk haarverlies. Door de DHT-niveaus te verlagen, helpt finasteride om het haarverliesproces te vertragen en kan het zelfs haargroei bevorderen.

Mogelijke bijwerkingen van finasteride

Hoewel finasteride over het algemeen goed wordt verdragen, kunnen sommige gebruikers bijwerkingen ervaren. Hier zijn de meest voorkomende en ernstige bijwerkingen om rekening mee te houden:

Seksuele bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van finasteride zijn gerelateerd aan seksuele disfunctie. Deze bijwerkingen komen voor bij een klein percentage van de gebruikers, maar kunnen significant genoeg zijn om de levenskwaliteit te beïnvloeden. Seksuele bijwerkingen kunnen onder meer zijn:

 • Verminderd libido: Een verminderd seksueel verlangen is een veelvoorkomende bijwerking van finasteride.
 • Erectiestoornissen: Sommige mannen kunnen moeilijkheden ervaren bij het krijgen of behouden van een erectie.
 • Verminderd ejaculatievolume: Finasteride kan het volume van het ejaculaat verminderen, wat kan leiden tot bezorgdheid bij sommige mannen.

Deze bijwerkingen treden meestal op in de eerste paar maanden van de behandeling en kunnen in sommige gevallen aanhouden, zelfs nadat het gebruik van finasteride is gestopt.

Hormonaal gerelateerde bijwerkingen

Finasteride kan ook hormonale bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • Borstvergroting en gevoeligheid: Sommige mannen melden een toename in de borstomvang en gevoeligheid van de borsten.
 • Verhoogde kans op borstkanker: Hoewel zeldzaam, is er enig bewijs dat finasteride het risico op borstkanker bij mannen kan verhogen.

Psychische bijwerkingen

Er zijn meldingen geweest van psychische bijwerkingen bij het gebruik van finasteride, waaronder:

 • Depressie en angst: Sommige gebruikers hebben depressieve symptomen en verhoogde angst gemeld.
 • Veranderingen in stemming: Finasteride kan stemmingswisselingen veroorzaken, die variëren van milde prikkelbaarheid tot ernstige depressieve episodes.

Allergische reacties

Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ervaren op finasteride. Symptomen van een allergische reactie kunnen zijn:

 • Huiduitslag en jeuk: Uitslag, jeuk, en netelroos kunnen optreden als reactie op finasteride.
 • Zwelling van gezicht, lippen, of tong: Ernstige allergische reacties kunnen leiden tot zwelling van het gezicht, de lippen, of de tong, en ademhalingsmoeilijkheden.

Als je een allergische reactie ervaart, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik van finasteride en medische hulp zoeken.

Waar je op moet letten voordat je met finasteride begint

Medische evaluatie

Voordat je begint met finasteride, is het essentieel om een grondige medische evaluatie te ondergaan. Je arts zal je medische geschiedenis en eventuele bestaande gezondheidsproblemen beoordelen om te bepalen of finasteride een geschikte optie voor je is. Het is belangrijk om je arts te informeren over:

 • Eventuele bestaande medische aandoeningen, zoals leverproblemen of prostaatkanker.
 • Alle medicijnen en supplementen die je momenteel gebruikt, aangezien finasteride interacties kan hebben met andere geneesmiddelen.
 • Eventuele eerdere ervaringen met hormonale behandelingen en bijwerkingen.

Regelmatige follow-up afspraken

Tijdens de behandeling met finasteride is het belangrijk om regelmatige follow-up afspraken met je arts te hebben. Deze afspraken helpen om de effectiviteit van het medicijn te evalueren en eventuele bijwerkingen te bespreken. Je arts kan ook bloedonderzoeken uitvoeren om de DHT-niveaus en de algemene gezondheid te controleren.

Monitoring van bijwerkingen

Het is cruciaal om alert te zijn op eventuele bijwerkingen tijdens het gebruik van finasteride. Als je seksuele, hormonale, psychische of allergische bijwerkingen ervaart, moet je dit onmiddellijk met je arts bespreken. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de dosering aan te passen of te stoppen met de behandeling.

Risico’s en voordelen afwegen

Bij het overwegen van finasteride is het belangrijk om de risico’s en voordelen zorgvuldig af te wegen. Hoewel finasteride effectief kan zijn bij het vertragen van haarverlies en het bevorderen van haargroei, kunnen de mogelijke bijwerkingen voor sommige mannen een reden zijn om de behandeling te vermijden. Bespreek je zorgen en verwachtingen met je arts om een weloverwogen beslissing te nemen.

Alternatieve behandelingen

Als finasteride niet geschikt voor je is of als je bijwerkingen ervaart, zijn er alternatieve behandelingen beschikbaar:

 • Minoxidil: Een topische oplossing die zonder recept verkrijgbaar is en zowel door mannen als vrouwen kan worden gebruikt.
 • Dutasteride: Een ander medicijn dat op een vergelijkbare manier werkt als finasteride, maar effectiever kan zijn bij sommige gebruikers.
 • Lasertherapie: Laag-niveau lasertherapie (LLLT) die de haargroei stimuleert.
 • Haartransplantaties: Chirurgische ingrepen die een permanente oplossing bieden voor haarverlies.

Conclusie

Finasteride kan een effectieve behandeling zijn voor mannelijke kaalheid en goedaardige prostaathyperplasie, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke bijwerkingen voordat je met de behandeling begint. Een grondige medische evaluatie, regelmatige follow-up afspraken en zorgvuldige monitoring van bijwerkingen zijn cruciaal om de veiligheid en effectiviteit van finasteride te waarborgen. Bespreek altijd je zorgen en verwachtingen met je arts om de best mogelijke behandelingsoptie voor jouw situatie te vinden.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen